e-Kiosk.pl - Czas Wina 4/2019

czytaj

Czas Wina

4/2019 (20.05.2019)

Liczba stron: 68

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
12.90 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 13% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

Na całe szczęście, to jeszcze nie sto lat, a jedynie setny numer. Setnie się też przy nim uśmialiśmy, przypominając sobie najzabawniejsze, a czasem i najmocniej o dreszcz przyprawiające relacje z naszych dziennikarskich podróży. Bo choć latanie tam i z powrotem po całym świecie po to, by następnie pić wino i spożywać kolacje u kolejnych wybitnych winiarzy to ciężki i niewdzięczny kawałek chleba, te najbardziej warte opowiedzenia ciekawostki z naszego życia redakcyjnego zwykle właśnie z podróży pochodzą – za biurkiem w redakcji nie dzieje się już zwykle nic podniecającego. Opowiadają w tym numerze, co oczywiste, redaktorzy aktualnie zatrudnieni w magazynie „Czas Wina” na podstawie umowy o pracę, ale – co wiedział już doskonale Zenon z Elei w V w. przed Chr. – nie dobrnęlibyśmy przecież do „setki”, gdybyśmy najpierw nie dobrnęli do „piętnastki”, „pięćdziesiątki” czy „sześćdziesiątki dziewiątki”. A w tym pomagali nam redaktorzy, których nie ma już w naszych skromnych pokojach, by wymienić tylko Kamilę Kosowską, Joannę Schuster, ś.p. Szymona Kamińskiego, Martę Śmietanę, Agnieszkę Lasotę czy Anię Miodońską. A także pewnego przesympatycznego francuskiego młodzieńca, studenta z Awinionu, z którym wiązaliśmy wielkie nadzieje, a który, zapoznawszy bliżej nam niestety nieznaną Polkę, zniknął pewnego razu podczas winnego eventu w Sierakowie, i już się nigdy w redakcji nie pokazał. Przed nami kolejna setka, choć teraz pójdzie nam już z górki, bo licznik bije co miesiąc. Za osiem lat i trzy miesiące, jeśli dobrze liczę, znów będzie co wspominać. Z tą kombatancką refleksją i jubileuszowym numerem w ręku pozostawiam Państwa na cały czerwiec. Michał Bardel

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis