e-Kiosk.pl - Czas Wina 8/2019

czytaj

Czas Wina

8/2019 (20.09.2019)

Liczba stron: 60

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
12.90 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 13% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

W uczonych sporach o wyższość Bordeaux nad Burgundią, lub odwrotnie, trzymam nieodmiennie z tą drugą; niczym członkowie mało znanego na szczęście kalifornijskiego klubu Burg Whores za butelkę naprawdę dobrego burgunda pozwoliłbym sobie to i owo, w granicach rozsądku, odrąbać. Jako dziennikarz winiarski mogę sobie na taką fanaberię pozwolić, pijam bowiem i porównuję wina z obydwu regionów w ramach zajęć zawodowych, co mnie zwykle nic nie kosztuje. Gdybym jednakże – niech Pan Bóg broni! – musiał za dobre francuskie wina płacić z własnego portfela, obawiam się, że moja miłość do pinotów z Côte d’Or natychmiast nabrałaby o wiele bardziej platonicznego charakteru. Mimo cenowych akrobacji, spekulacji i okresowych kontestacji, o których pisze w tym numerze Marek Bieńczyk, wina z Bordeaux, szczególnie z niższych apelacji, pozostają w o niebo lepszej relacji jakości do ceny niż czerwone burgundy. I może dlatego wciąż pozostają w Polsce popularne. Dobierając wina do proponowanych Państwu zestawów wraz z enologami jednego z najbardziej zasłużonych dla Bordeaux negocjantów, firmy Schröder & Schÿler, staraliśmy zatrzymać na rocznikach 2015 i 2016 – fantastycznych wprost dla regionu i tylko z rzadka sięgnęliśmy po 2017 czy 2018, kiedy jakość wina nie pozostawiała miejsca na dyskusję. Od prostego bordeaux po Château Kirwan, trzecie cru z Margaux – wszystko na wyciągnięcie ręki. Smacznego!
Michał Bardel

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis