e-Kiosk.pl - Czas Wina 1/2017

czytaj

Czas Wina

1/2017 (30.01.2017)

Liczba stron: 116

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
10.00 zł 14.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 24% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

Południe Doliny Rodanu i Wenecja Euganejska – albo krócej: chateauneuf-du-pape i amarone, to para niemal królewska, przynajmniej na polskim winnym rynku. Lubimy bowiem, w naszym coraz cieplejszym, a jednak mocno północnym klimacie, wina czerwone z wytrawnością przełamaną odrobiną słodyczy, nieprzesadnie kwasowe i obdarzone potężnym ciałem i wysoką alkoholową mocą. Wina pod wieloma względami uniwersalne: doskonałe do wielu potraw – szczególnie tych tłuściejszych, ale równie doskonałe do picia solo, w warunkach medytacyjnych. Po kilku latach wracamy do szczególnego miejsca nad Rodanem – dwóch należących już właściwie do Prowansji apelacji, o których coraz głośniej w winiarskim świecie. To Luberon i Ventoux, jedne z najpiękniejszych i najczystszych dolin południa Francji, w których powstają bardzo owocowe, ale niepozbawione werwy czerwone rodańskie kupaże. W Veneto także bywaliśmy od czasu do czasu, czy to dla zrelacjonowania nowych roczników amarone, czy dla wycieczki po urokliwych wzgórzach ponad Soave – dawno jednak nie pisaliśmy o tym potężnym (najpotężniejszym) włoskim regionie przekrojowo. W tę podróż zapraszamy Państwa wraz z trzema różnymi winiarniami, wśród nich z legendarną Azienda Agricola Tomasso Bussola, uznawaną za najprężniej rozwijającą się wytwórnię we Włoszech. Sporo miejsca tym razem poświęciliśmy kuchni. Rozpoczynamy niniejszym numerem cykl spotkań z Januszem Ficem, szefem kuchni restauracji Dworu Sieraków, który stanął przed niełatwym zadaniem tworzenia autorskich przepisów do konkretnych win, wraz z Olafem Łuckim, szefem kuchni restauracji Risamore, przyglądamy się specjałom kuchni weneckiej, zaś Justyna Adamczyk, od niedawna w roli wiceprzewodniczącej światowego zarządu Gault&Millau, opowiada nam o swoich nowych zadaniach i planach rozwoju Żółtego Przewodnika.

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis