e-Kiosk.pl - Czas Wina 6/2017

czytaj

Czas Wina

6/2017 (20.11.2017)

Liczba stron: 116

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
10.00 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 13% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

Nos Richarda Patersona od dwóch dekad wart jest 1,6 miliona funtów. Tyle w każdym razie gotowa jest zapłacić firma Lloyd, gdyby Richard nos stracił. To co prawda wciąż mniej niż pośladki Kylie Minogue, ale już więcej niż (obydwie) piersi Dolly Parton, a nawet niż klejnoty Micka Jaggera. Zastosowanie drogocennego instrumentum w przypadku Patersona jest nam jednakowoż o wiele bliższe: jest to bowiem pierwszy nos pośród największych master blenderów szkockiej whisky. Swoją niedawną wizytę w destylerni The Dalmore Wojtek Gogoliński przekuł w niezwykle interesujący raport specjalny, któremu towarzyszy nie mniej intrygujący zestaw świetnych szkockich. Jeszcze bliżej nam jednak do wina. Na przełomie roku wyruszamy do nieco zapomnianych, bo przez stulecia wypychanych skutecznie przez Bordeaux apelacji francuskiego Południowego Zachodu. Kiedyś nazwy takie jak Cahors, Madiran, Monbazillac, Gaillac elektryzowały prawdziwych koneserów – dziś rzadko o nich pamiętamy, rynek bowiem wciąż kurczowo trzyma się zasady inżyniera Mamonia – cenimy to, co dobrze znamy, a dobrze znamy… Bordeaux. Eksplorujemy także Hiszpanię, ale inaczej niż zwykle. Miast rozwodzić się nad jednym wybranym regionem, skupiamy się na konkretnych butelkach wina z obszarów dalece rozmaitych. Za każdym z naszych win stoi jednakowoż jeden z redaktorów naszego magazynu, co całość kolekcji czyni dość szczególnym przeglądem naszych ulubionych hiszpańskich etykiet. Mam nadzieję, że znamy się dostatecznie długo, by przynajmniej większość z nich stała się także ulubionymi winami Państwa. Czego sobie i Państwu serdecznie winszuję, nie zapominając o życzeniach spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia.

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis