e-Kiosk.pl - Czas Wina 1/2018

czytaj

Czas Wina

1/2018 (31.01.2018)

Liczba stron: 116

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
10.00 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 13% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

Dziwactwa pogodowe, jakich jesteśmy świadkami w ostatniej dekadzie, szczególnie zaś ocieplenie klimatu, którego ofiarą padają kolejne regiony Śródziemnomorza, powinny dać w kość także winiarzom z włoskiego Mezzogiorno. Tymczasem, jeśli dają, to bodaj tylko tym, co uparli się robić uderzające świeżością wina białe – takich na szczęście nie ma zbyt wielu. Czerwone południe Włoch rośnie w siłę i jakość, której jeszcze parę lat temu nikt się nie spodziewał. Przypadek sprawił, że fenomenem tym zajęło się równolegle i niezależnie od siebie aż trzech naszych felietonistów. O doskonałych winach Sycylii, Kampanii, Bazylikaty czy Apulii piszą – w różnych miejscach tego numeru – Paweł Gąsiorek, Artur Boruta i Wojciech Gogoliński. W ramach naszych comiesięcznych wypraw zabieramy Państwa tym razem dość daleko. Do Afryki Południowej powracamy tropem najstarszych, historycznych posiadłości, w Urugwaju zaś odkrywamy dwa jakże odmienne, ale równie interesujące winiarskie projekty. Bodegę Garzón docenili niedawno także sędziowie zacnego konkursu „Decantera”, przyznając jej wielki platynowy medal i uznając powstającego tam tannata z pojedynczej parceli za jedno z trzydziestu kilku najlepszych win świata. Jakby kto pytał, mamy to wino w naszym zestawie premium, w dodatku w tym samym nagrodzonym roczniku. Zachęcam do czytania i smakowania.

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis