e-Kiosk.pl - Czas Wina 2/2018

czytaj

Czas Wina

2/2018 (26.03.2018)

Liczba stron: 116

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
10.00 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 23% w porównaniu do ceny z okładki

119,00 zł

Opis

Jakoś tak się złożyło w tym roku, że najważniejsze święto judaizmu – Pascha – i najważniejsze święto chrześcijaństwa – Wielkanoc – rozpoczną się niemal tego samego dnia. Pomyśleliśmy, że nie od rzeczy będzie zatem powrócić w kwietniu do Izraela i zadumać się na chwilę nad fenomenem popularności win tamtejszych wśród naszych rodaków. Rodaków, którzy w końcu – o czym wciąż rzeczywistość nam przypomina – nie są przesadnie filosemiccy. Co zatem powoduje, że sięgamy tak chętnie po wina spod znaku Yardena (i nie tylko)? Czy równą estymą cieszą się także na innych rynkach? Powrócimy także do Palestyny sprzed trzech tysięcy lat, by dowiedzieć się, jak i co wówczas pijano w tym zakątku świata. Wracamy także do Riojy – tym razem koncentrując się na jej zdecydowanie najciekawszej, bo leżącej już w Kraju Basków, części, czyli Alavie. Wina tamtejsze uchodzą za najbardziej eleganckie i subtelne w całym regionie, zaś Rioja Alavesa zachowuje wciąż jeszcze pewien rys odmienności, który przyciągnął naszą uwagę (o winnych tradycjach Alavy i nie tylko opowiada Justyna Korn-Suchocka). Zaś riojańską kuchnię, tę wyrafinowaną, ale i tę szybką, uliczną, zaprezentuje na naszych łamach Wojciech Giebuta. Nie jest wykluczone, że dzięki uprzejmości Poczty Polskiej numer ten dotrze do Państwa jeszcze przed Wielkanocą. Proszę zatem przyjąć nasze najserdeczniejsze życzenia dobrych i spokojnych Świąt. W imieniu całej redakcji Michał Bardel.

„Czas Wina” to pierwszy miesięcznik winiarski w Polsce. W magazynie wiele miejsca poświęcamy nie tylko winu, ale również kuchni oraz podróżom, Doradzamy jak dbać o wino, jak je wybierać i podawać. W każdym numerze : * słynne odmiany, wina i producenci * emocjonujące relacje z wypraw do najdalszych zakątków świata * dobór win do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu, * praktyczny przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach miast Polski i świata * pomysły na wakacyjne wyjazdy z winem w tle Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine, laureta Literackiej nagrody Nike Marek Bieńczyk i znany dziennikarz Łukasz Modelski. Redaktorem naczelnym jest Michał Bardel, autor takich bestsellerów jak „Zbrodnie i wina”, „Korek czy zakrętka?” oraz „Wiedza o winie” uznawanych za najlepsze polskie książki o winie. Magazyn ukazuje się nieprzerwanie od 2001 roku.

czytaj więcej zwiń opis