e-Kiosk.pl - Czas Wina 2/2018

czytaj

Czas Wina

2/2018 (26.03.2018)

Liczba stron: 116

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
12.90 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 13% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

Jakoś tak się złożyło w tym roku, że najważniejsze święto judaizmu – Pascha – i najważniejsze święto chrześcijaństwa – Wielkanoc – rozpoczną się niemal tego samego dnia. Pomyśleliśmy, że nie od rzeczy będzie zatem powrócić w kwietniu do Izraela i zadumać się na chwilę nad fenomenem popularności win tamtejszych wśród naszych rodaków. Rodaków, którzy w końcu – o czym wciąż rzeczywistość nam przypomina – nie są przesadnie filosemiccy. Co zatem powoduje, że sięgamy tak chętnie po wina spod znaku Yardena (i nie tylko)? Czy równą estymą cieszą się także na innych rynkach? Powrócimy także do Palestyny sprzed trzech tysięcy lat, by dowiedzieć się, jak i co wówczas pijano w tym zakątku świata. Wracamy także do Riojy – tym razem koncentrując się na jej zdecydowanie najciekawszej, bo leżącej już w Kraju Basków, części, czyli Alavie. Wina tamtejsze uchodzą za najbardziej eleganckie i subtelne w całym regionie, zaś Rioja Alavesa zachowuje wciąż jeszcze pewien rys odmienności, który przyciągnął naszą uwagę (o winnych tradycjach Alavy i nie tylko opowiada Justyna Korn-Suchocka). Zaś riojańską kuchnię, tę wyrafinowaną, ale i tę szybką, uliczną, zaprezentuje na naszych łamach Wojciech Giebuta. Nie jest wykluczone, że dzięki uprzejmości Poczty Polskiej numer ten dotrze do Państwa jeszcze przed Wielkanocą. Proszę zatem przyjąć nasze najserdeczniejsze życzenia dobrych i spokojnych Świąt. W imieniu całej redakcji Michał Bardel.

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis