e-Kiosk.pl - Czas Wina 4/2018

czytaj

Czas Wina

4/2018 (27.07.2018)

Liczba stron: 116

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
10.00 zł 12.90 zł

Opis

Sympatyczny starszy pan spoglądający na nas z okładki to wielka legenda światowego winiarstwa i jeden z fundamentów winiarstwa włoskiego. Piero Antinori, przedstawiciel – bagatela – dwudziestego szóstego pokolenia winiarskiej O słoweńskiej rebuli, podobnie zresztą jak włoskiej ribolli, słyszeli w naszym pięknym kraju nieliczni, a jeszcze mniej znam takich, którzy jej próbowali. Sam Hugh Johnson, kiedy wypadło nam parę lat temu podyskutować nad kieliszkiem jakiegoś starszego rocznika tej odmiany, nie krył zdziwienia, że ktoś w dalekiej Polsce handluje taką rzadkością. A już rebula, która wygrywa prestiżowy konkurs „Decantera” i otrzymuje 97 punktów na 100, to rzadkość wśród rzadkości. I tak się zupełnie przypadkowo składa, iż rzeczona rebula powstała w znanej już wierniejszym czytelnikom magazynu „Czas Wina” wytwórni Vinska Klet Goriska Brda, a my – wiedzeni sukcesem braci Słoweńców – postanowiliśmy nie tylko o niej napisać, ale też umieścić ją wśród win dostępnych w zestawie konesera. Kilka lat temu „Czas Wina” był bodaj pierwszym medium, które postanowiło poważnie przyjrzeć się winom z odległego i wciąż egzotycznego (nie tylko winiarsko) Peru. I chyba też jako pierwsi pokazaliśmy peruwiańskie wina na polskim rynku. Dziś wracamy do tego niezwykłego miejsca, dopełniając historię i znów kompletując zadziwiające wina z kraju Inków. Przy okazji – sporo w naszym letnim numerze mówi się o rodzinie, a dokładniej: o przewadze rodzinnych struktur w firmach winiarskich nad strukturami korporacyjnymi (polecam rozmowę z Człowiekiem Roku 2018 naszego magazynu markizem Piero Antinorim, a także felieton Jancis Robinson mw). Miły to temat na lato, które zwykle przecież spędzamy rodzinnie, a umilić go mogą dodatkowo medalowe wina różowe, które także uważny czytelnik odnajdzie w niniejszym zeszycie. Życzący Państwu miłej lektury, Michał Bardel

„Czas Wina” to pierwszy miesięcznik winiarski w Polsce. W magazynie wiele miejsca poświęcamy nie tylko winu, ale również kuchni oraz podróżom, Doradzamy jak dbać o wino, jak je wybierać i podawać. W każdym numerze : * słynne odmiany, wina i producenci * emocjonujące relacje z wypraw do najdalszych zakątków świata * dobór win do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu, * praktyczny przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach miast Polski i świata * pomysły na wakacyjne wyjazdy z winem w tle Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine, laureta Literackiej nagrody Nike Marek Bieńczyk i znany dziennikarz Łukasz Modelski. Redaktorem naczelnym jest Michał Bardel, autor takich bestsellerów jak „Zbrodnie i wina”, „Korek czy zakrętka?” oraz „Wiedza o winie” uznawanych za najlepsze polskie książki o winie. Magazyn ukazuje się nieprzerwanie od 2001 roku.

czytaj więcej zwiń opis