e-Kiosk.pl - Czas Wina 5/2018

czytaj

Czas Wina

5/2018 (28.09.2018)

Liczba stron: 116

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
12.90 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 13% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

Właściwie, myślę sobie, powinniśmy byli zrobić trzy numery „Czasu Wina” nr 95. Pomieścić bowiem opowieść o winach z najważniejszych tenut należących do Marchesi Antinori, o nieco zapomnianych apelacjach z Wenecji Euganejskiej, o walorach ciepłoklimatycznych win Południowej Afryki czy wreszcie o błogosławionych rezultatach naszych letnich peregrynacji po Morawach na tych kilkudziesięciu stronach magazynu okazało się zadaniem niezwykle trudnym i bolesnym. Cięliśmy więc, skracali, a skracając płakali, bo tyle by można było jeszcze zmieścić, gdyby było gdzie. Nie było. A przecież koniecznie jeszcze trzeba było pokazać jak wypadła prapremiera najnowszych roczników największych win Niemiec, podsumować ostatnie letnie wydarzenia winiarskie w Polsce, wznowić rubrykę „Kronik kryminalnych” (tego akurat wcale nie trzeba było robić, ale to rubryka naczelnego, więc naczelny postanowił, że będzie). Słowem: przytłoczyła nas łączna masa zebranych tego lata materiałów i nie pozostaje nic innego, jak odesłać Państwa do treści pomieszczonych na naszej stronie www – internet na szczęście stron nie liczy i – póki co – każdą liczbę znaków przyjmie z radością. Kłaniając się nisko, życzę równie radosnej lektury tego, co na kolejnych stronach. Michał Bardel

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis