e-Kiosk.pl - Czas Wina 2/2019

czytaj

Czas Wina

2/2019 (20.03.2019)

Liczba stron: 60

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
10.00 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 13% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

No i stało się. Mogliśmy zejść do czeluści internetu, mogliśmy przedzierzgnąć się w leniwy kwartalnik, a tymczasem po kilkunastu latach ukazywania się sześć razy do roku od niniejszego numeru stajemy się miesięcznikiem. Pierwszym i jedynym w Polsce. Z góry przepraszamy tych z prenumeratorów, których zmiana ta zastała w połowie stawki i być może zaburzyła nieco od lat ustalony cykl czytelniczy. Na szczęście szkody żadnej nie poniosą, przeciwnie: zamiast co dwa miesiące, otrzymają numer w każdym kolejnym miesiącu wykupionej prenumeraty. Zaczynamy nie byle jak: dopiero co gruchnęła wieść z Mundus Vini o trzech złotych medalach dla win spod znaku Yardena, a tymczasem właśnie one (a dokładniej rzecz biorąc dwa z nich: Yarden Merlot i Yarden Cabernet Sauvignon rocznik 2015) pojawiają się w naszych kwietniowych zestawach. A wraz z nimi garść opowieści o niezwykle interesującym dla wina miejscu, jakim od kilkudziesięciu lat coraz wyraźniej staje się Izrael. Mam nadzieję, że „Czas Wina” w nowej odsłonie spodoba się Państwu jeszcze bardziej, i że przez kolejne miesiące, częściej się już spotykając, przejdziemy razem, z kieliszkiem w ręku. Mam też nadzieję, i to w imieniu całej redakcji, że święta Wielkiej Nocy przyniosą Państwu chwilę wytchnienia i wiele powodów do radości. Najserdeczniej, Michał Bardel

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis