e-Kiosk.pl - Czas Wina 5/2019

czytaj

Czas Wina

5/2019 (20.06.2019)

Liczba stron: 60

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
12.90 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 13% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

Niektórym wydaje się, że to carménère rządzi w chilijskich winnicach. Ci lepiej przygotowani twierdzić będą, że jednak cabernet sauvignon. A mnie się wydaje, że cabernet franc. Kto wie, czy wszyscy nie mamy racji? O carménère jest najgłośniej, cabernet sauvignon jest by far najwięcej, ale to z cabernet franc powstają tu prawdziwe perełki. Mam wiele szacunku dla odmian niepokornych, które nie znoszą kompromisu. W niedoświadczonych rękach dają wina niemal niepijalne, by pod opieką prawdziwych artystów zmieniać się w niedoścignione piękności. Tak jest z pinotem, tak jest z nebbiolo, tak też jest z cabernet franc. Nasz okładkowy prorok, Fernando Espina z Viña Chocalán, najwyraźniej znalazł sposób (i siedlisko), by tę odmianę oswoić. Na szczęście niemal równie dobrze radzi sobie z sauvignon blanc (cudownie agrestowe z intrygującą słonawą nutką), syrahem, merlotem i carménère. Do października jeszcze sporo czasu, ale już dziś, po cichu i w klubowym gronie, ujawniamy, że tytuł „Człowieka Roku 2019” powędruje tym razem do najsłynniejszego winiarskiego małżeństwa Nowej Zelandii, Judy i Neala Ibbotsonów. Szykuje się już nie tylko uroczysta gala, ale i bal wydany na cześć laureatów – już dziś zapraszamy (więcej w numerze)! Spokojnego wakacyjnego odpoczynku od spraw tego świata życząc Michał Bardel

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis