e-Kiosk.pl - Czas Wina 6/2019

czytaj

Czas Wina

6/2019 (20.07.2019)

Liczba stron: 60

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
10.00 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 13% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

Choć sierpniową porą przyszło nam dziennikarsko odwiedzać Południową Australię, osobliwie zaś jej nieco chłodniejsze okręgi, jak Langhorne Creek czy północne rejony Adelaide Hills, sporo miejsca poświęcamy tym razem także wydarzeniom w Portugalii. Na dalekim południowym zachodzie tego kraju, w Cascais, Ida Kymmer przysłuchiwała się dla nas wykładom kilkunastu winiarskich tuzów zgromadzonych na szczycie MUST – Fermenting Ideas; na północy tymczasem, w Amarante, Łukasz Wojnarowicz rozpływał się w uniwersum vinho verde (festiwal Universo do Vinho Verde). Obydwie relacje znajdą Państwo na kolejnych stronach, gdzie czeka także miła niespodzianka. Oto do grona felietonistów magazynu „Czas Wina” dołączył na stałe Marek Bieńczyk – człowiek, na którego esejach i winiarskich relacjach wychowywały się kolejne pokolenia piszących o winie, w tym niżej podpisany. Wiecie, co to bałaguły? Nie wiecie? To poszukajcie odpowiedzi w felietonie Bieńczyka. Z pewnością nie sposób przeżyć polskiego lata żywiąc się wyłącznie czerwonymi winami z Australii. Dlatego przygotowaliśmy dla Państwa specjalną kolekcję fantastycznie orzeźwiających niemieckich rieslingów znad Mozeli, z Rheingau i z Hesji Nadreńskiej. Niespieszna lektura magazynu „Czas Wina” z kieliszkiem dobrze schłodzonego mozelczyka – czyż mogę życzyć Państwu czegoś przyjemniejszego? Z ukłonami Michał Bardel

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis