e-Kiosk.pl - Czas Wina 7/2019

czytaj

Czas Wina

7/2019 (21.08.2019)

Liczba stron: 60

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
12.90 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 13% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

Co rusz oglądam zdziwione miny studentów i pasjonatów wiedzy o winie, gdy zdarzy im się usłyszeć, jak młodziutka jest tradycja winna Nowej Zelandii. Trudno im uwierzyć, że kiedy nosili przysłowiową w zębach koszulę, pionierzy winiarstwa wysokojakościowego dopiero stawiali na wyspach pierwsze nieśmiałe kroki. Tymczasem pierwsze wino nowozelandzkie, na które świat zwrócił łaskawie uwagę, powstało zaledwie 33 lata temu. Zanim jednak usłyszeliśmy o sauvignon blanc z Cloudy Bay, Neal Ibbotson, mało wówczas znany inżynier rolny, miał już swoje winnice w regionie, który znał był jak mało kto, dokonując tam iście benedyktyńskich badań nad glebą. I jak mało kto wierzył w potencjał tego miejsca. Dziś Neal Ibbotson oraz jego żona Judy, którzy wkrótce odbiorą z naszych rąk nagrody „Człowieka Roku 2019”, to powszechnie szanowani nestorzy nowozelandzkiej sztuki winnej, bardzo rozpoznawalni w Polsce, do której wysyłają niezmiennie świetne wina od wielu lat. A że są one tak dobrze znane naszym Czytelnikom, postanowiliśmy zrobić niespodziankę: trzy zestawy win z Nowej Zelandii, wśród których tylko jedno sauvignon blanc i ani jednego pinota. Za to… grüner veltliner, riesling, syrah, gewürztraminer i kilka innych równie „egzotycznych” dla wyspy odmian. Egzotycznych wcale nie dlatego, by miały się tam nie udawać. Egzotycznych z tego prostego powodu, że szaleństwo na punkcie nowozelandzkich sauvigon i pinot noir na kilka dekad odsunęło na bok inne, nierzadko o wiele starsze i bardziej zasłużone odmiany.
W imieniu całej redakcji zapraszam Państwa serdecznie na uroczystą Galę (tym razem połączoną z balem) z udziałem naszych Laureatów, która odbędzie się we Dworze Sieraków już 5 października, choć może się zdarzyć, że kiedy do rąk Państwa trafi ten numer, wszystkie miejsca będą już wykupione.
Najserdeczniej się kreśląc

Michał Bardel

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis