Gdyby pozostała część francuskiej populacji była choć w połowie tak miła, sympatyczna i bezpretensjonalna jak mieszkańcy Gaskonii, sądzę, że nawet redaktor Gogoliński skłonny byłby odpuścić im Rewolucję, Vichy, a może i przyznać prawa terytorialne do Alzacji. W tym pięknym zakątku świata, turystycznie niemal zapomnianym, pracowici i radośni właściciele obowiązkowych czarnych beretów potrafią tuczyć nie tylko gęsi i kaczki – równie dobrze wychodzi im obtłuszczanie wątrób dziennikarzy, którzy zdecydowali się odwiedzić zielone wzgórza między Pau a – pardon – Condom. A że czynią to z pomocą podawanych na tysiąc sposobów kaczek, wspaniałego wina, w dodatku w działającym na wyobraźnię refektarzu pięknego klasztoru w Saint Mont, trudno zebrać siły i ochotę, by stamtąd do Polski wrócić. Bogatsi o wrażenia, wiedzę, przyjaźnie, dwa i pół kilo tłuszczu, wylądowaliśmy jednak w podkrakowskich Balicach, by z rozrzewnieniem wspominając niebiańsko słodkie pacherenki i starając się nie zatrzymywać wzroku na niczym, co przypomina kaczkę, usiąść za biurkiem i spisać dla Państwa kilka smakowitych spostrzeżeń z Gaskonii. Kto zaś nad mgliste zielone pagóry południowej Francji przedkłada spieczone słońcem łąki Sycylii, ten także znajdzie coś dla siebie. Tym razem zapraszamy do wędrówki tropem lokalnych sycylijskich odmian winorośli. Kto nie wie, jak smakuje wino z nerello mascalese, nero d’avola czy grillo, ten znajdzie na naszych kartach odpowiedź – nie tylko słowem wyrażoną. Odrobina sycylijskiego słońca zamkniętego w tych kilku butelkach z pewnością nie zaszkodzi na przednówku. „Czas na piwo” – pomyśleliśmy sobie. A dokładnie: czas na poważne, rzetelne studium tego napoju. A że nasz magazyn czytają smakosze o szerokiej gamie podniebiennych oczekiwań, mamy nadzieję, że tych kilka stron poświęconych złocistemu napojowi w jego najszlachetniejszych – rzecz jasna – objawieniach, nasi Czytelnicy przyjmą z zaciekawieniem. Miłej lektury!
„Czas Wina” to pierwszy miesięcznik winiarski w Polsce. W magazynie wiele miejsca poświęcamy nie tylko winu, ale również kuchni oraz podróżom, Doradzamy jak dbać o wino, jak je wybierać i podawać. W każdym numerze :
* słynne odmiany, wina i producenci
* emocjonujące relacje z wypraw do najdalszych zakątków świata
* dobór win do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
* praktyczny przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach miast Polski i świata
* pomysły na wakacyjne wyjazdy z winem w tle
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine, laureta Literackiej nagrody Nike Marek Bieńczyk i znany dziennikarz Łukasz Modelski. Redaktorem naczelnym jest Michał Bardel, autor takich bestsellerów jak „Zbrodnie i wina”, „Korek czy zakrętka?” oraz „Wiedza o winie” uznawanych za najlepsze polskie książki o winie. Magazyn ukazuje się nieprzerwanie od 2001 roku.
czytaj więcej
zwiń opis