e-Kiosk.pl - Czas Wina 4/2020

czytaj

Czas Wina

4/2020 (20.03.2020)

Liczba stron: 60

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
11.90 zł

Opis

Świat troszkę oszalał, a niektórym znajomym dziennikarzom winiarskim w zasadzie zawalił się na głowę. Bo co ma zrobić człowiek, któremu na przekroju miesiąca odwołano dwa wielkie wydarzenia targowe, jedną premierę nowych roczników, cztery kolejne loty na pomniejsze wydarzenia winiarskie i jeden konkurs? W domu siedzieć? Makaron jeść? Kiedy domem jego hotele i business class na trasach transatlantyckich i nawet nie wie już, gdzie zapodział klucze? Jeśli już jednak przyjdzie nam nieco dłużej w domu pozostać, nie od rzeczy będzie prócz makaronu zgromadzić także nieco zapasów antybakteryjnych, a przy tym niezwykle smacznych, bo wyprodukowanych z owoców zbieranych na galilejskich Wzgórzach Golan. Jest tam pewna niezwykła parcela, z której jeszcze chyba nasi Czytelnicy win nie próbowali – pisze o niej nieco dalej Wojciech Gogoliński. Podczas ostatnich wielkich targów, jakie zdążyły się jeszcze w zimie odbyć, tj. Wine Paris, nietrudno było dostrzec, jak wielkim powodzeniem cieszą się dziś wina różowe. Chwalą się nimi Niemcy, winiarze z Beaujolais zrobili sobie z nich nową specjalność, każdy właściwie producent z południa Francji ma już w portfolio nie jedną, ale kilka etykiet, a na półkach słynnych negocjantów jest już ich niemal tyle, co win białych. O tym, co dzieje się w tej sprawie nad Renem, relacjonuje w niniejszym numerze Justyna Korn-Suchocka, zaraz po powrocie z Niemiec (ale jechała innym autobusem), gdzie sędziowała w... konkursie różowych win niemieckich. Jako się rzekło, świat troszkę oszalał, ale my nie dajmy się całkiem zwariować. Na szczęście nie ma jeszcze pomysłu, by odwołać święta Wielkiej Nocy, przyjmijcie Państwo zatem nasze najserdeczniejsze życzenia, W imieniu redakcji, Michał Bardel

„Czas Wina” to pierwszy miesięcznik winiarski w Polsce. W magazynie wiele miejsca poświęcamy nie tylko winu, ale również kuchni oraz podróżom, Doradzamy jak dbać o wino, jak je wybierać i podawać. W każdym numerze : * słynne odmiany, wina i producenci * emocjonujące relacje z wypraw do najdalszych zakątków świata * dobór win do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu, * praktyczny przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach miast Polski i świata * pomysły na wakacyjne wyjazdy z winem w tle Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine, laureta Literackiej nagrody Nike Marek Bieńczyk i znany dziennikarz Łukasz Modelski. Redaktorem naczelnym jest Michał Bardel, autor takich bestsellerów jak „Zbrodnie i wina”, „Korek czy zakrętka?” oraz „Wiedza o winie” uznawanych za najlepsze polskie książki o winie. Magazyn ukazuje się nieprzerwanie od 2001 roku.

czytaj więcej zwiń opis