e-Kiosk.pl - Czas Wina 6/2017

czytaj

Czas Wina

6/2017 (20.11.2017)

Liczba stron: 116

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
10.00 zł 12.90 zł

Opis

Nos Richarda Patersona od dwóch dekad wart jest 1,6 miliona funtów. Tyle w każdym razie gotowa jest zapłacić firma Lloyd, gdyby Richard nos stracił. To co prawda wciąż mniej niż pośladki Kylie Minogue, ale już więcej niż (obydwie) piersi Dolly Parton, a nawet niż klejnoty Micka Jaggera. Zastosowanie drogocennego instrumentum w przypadku Patersona jest nam jednakowoż o wiele bliższe: jest to bowiem pierwszy nos pośród największych master blenderów szkockiej whisky. Swoją niedawną wizytę w destylerni The Dalmore Wojtek Gogoliński przekuł w niezwykle interesujący raport specjalny, któremu towarzyszy nie mniej intrygujący zestaw świetnych szkockich. Jeszcze bliżej nam jednak do wina. Na przełomie roku wyruszamy do nieco zapomnianych, bo przez stulecia wypychanych skutecznie przez Bordeaux apelacji francuskiego Południowego Zachodu. Kiedyś nazwy takie jak Cahors, Madiran, Monbazillac, Gaillac elektryzowały prawdziwych koneserów – dziś rzadko o nich pamiętamy, rynek bowiem wciąż kurczowo trzyma się zasady inżyniera Mamonia – cenimy to, co dobrze znamy, a dobrze znamy… Bordeaux. Eksplorujemy także Hiszpanię, ale inaczej niż zwykle. Miast rozwodzić się nad jednym wybranym regionem, skupiamy się na konkretnych butelkach wina z obszarów dalece rozmaitych. Za każdym z naszych win stoi jednakowoż jeden z redaktorów naszego magazynu, co całość kolekcji czyni dość szczególnym przeglądem naszych ulubionych hiszpańskich etykiet. Mam nadzieję, że znamy się dostatecznie długo, by przynajmniej większość z nich stała się także ulubionymi winami Państwa. Czego sobie i Państwu serdecznie winszuję, nie zapominając o życzeniach spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia.

„Czas Wina” to pierwszy miesięcznik winiarski w Polsce. W magazynie wiele miejsca poświęcamy nie tylko winu, ale również kuchni oraz podróżom, Doradzamy jak dbać o wino, jak je wybierać i podawać. W każdym numerze : * słynne odmiany, wina i producenci * emocjonujące relacje z wypraw do najdalszych zakątków świata * dobór win do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu, * praktyczny przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach miast Polski i świata * pomysły na wakacyjne wyjazdy z winem w tle Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine, laureta Literackiej nagrody Nike Marek Bieńczyk i znany dziennikarz Łukasz Modelski. Redaktorem naczelnym jest Michał Bardel, autor takich bestsellerów jak „Zbrodnie i wina”, „Korek czy zakrętka?” oraz „Wiedza o winie” uznawanych za najlepsze polskie książki o winie. Magazyn ukazuje się nieprzerwanie od 2001 roku.

czytaj więcej zwiń opis