Na całe szczęście, to jeszcze nie sto lat, a jedynie setny numer. Setnie się też przy nim uśmialiśmy, przypominając sobie najzabawniejsze, a czasem i najmocniej o dreszcz przyprawiające relacje z naszych dziennikarskich podróży. Bo choć latanie tam i z powrotem po całym świecie po to, by następnie pić wino i spożywać kolacje u kolejnych wybitnych winiarzy to ciężki i niewdzięczny kawałek chleba, te najbardziej warte opowiedzenia ciekawostki z naszego życia redakcyjnego zwykle właśnie z podróży pochodzą – za biurkiem w redakcji nie dzieje się już zwykle nic podniecającego.
Opowiadają w tym numerze, co oczywiste, redaktorzy aktualnie zatrudnieni w magazynie „Czas Wina” na podstawie umowy o pracę, ale – co wiedział już doskonale Zenon z Elei w V w. przed Chr. – nie dobrnęlibyśmy przecież do „setki”, gdybyśmy najpierw nie dobrnęli do „piętnastki”, „pięćdziesiątki” czy „sześćdziesiątki dziewiątki”. A w tym pomagali nam redaktorzy, których nie ma już w naszych skromnych pokojach, by wymienić tylko Kamilę Kosowską, Joannę Schuster, ś.p. Szymona Kamińskiego, Martę Śmietanę, Agnieszkę Lasotę czy Anię Miodońską. A także pewnego przesympatycznego francuskiego młodzieńca, studenta z Awinionu, z którym wiązaliśmy wielkie nadzieje, a który, zapoznawszy bliżej nam niestety nieznaną Polkę, zniknął pewnego razu podczas winnego eventu w Sierakowie, i już się nigdy w redakcji nie pokazał.
Przed nami kolejna setka, choć teraz pójdzie nam już z górki, bo licznik bije co miesiąc. Za osiem lat i trzy miesiące, jeśli dobrze liczę, znów będzie co wspominać.
Z tą kombatancką refleksją i jubileuszowym numerem w ręku pozostawiam Państwa na cały czerwiec.
Michał Bardel
„Czas Wina” to pierwszy miesięcznik winiarski w Polsce. W magazynie wiele miejsca poświęcamy nie tylko winu, ale również kuchni oraz podróżom, Doradzamy jak dbać o wino, jak je wybierać i podawać. W każdym numerze :
* słynne odmiany, wina i producenci
* emocjonujące relacje z wypraw do najdalszych zakątków świata
* dobór win do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
* praktyczny przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach miast Polski i świata
* pomysły na wakacyjne wyjazdy z winem w tle
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine, laureta Literackiej nagrody Nike Marek Bieńczyk i znany dziennikarz Łukasz Modelski. Redaktorem naczelnym jest Michał Bardel, autor takich bestsellerów jak „Zbrodnie i wina”, „Korek czy zakrętka?” oraz „Wiedza o winie” uznawanych za najlepsze polskie książki o winie. Magazyn ukazuje się nieprzerwanie od 2001 roku.
czytaj więcej
zwiń opis