e-Kiosk.pl - Czas Wina 5/2019

czytaj

Czas Wina

5/2019 (20.06.2019)

Liczba stron: 60

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
10.00 zł

Opis

Niektórym wydaje się, że to carménère rządzi w chilijskich winnicach. Ci lepiej przygotowani twierdzić będą, że jednak cabernet sauvignon. A mnie się wydaje, że cabernet franc. Kto wie, czy wszyscy nie mamy racji? O carménère jest najgłośniej, cabernet sauvignon jest by far najwięcej, ale to z cabernet franc powstają tu prawdziwe perełki. Mam wiele szacunku dla odmian niepokornych, które nie znoszą kompromisu. W niedoświadczonych rękach dają wina niemal niepijalne, by pod opieką prawdziwych artystów zmieniać się w niedoścignione piękności. Tak jest z pinotem, tak jest z nebbiolo, tak też jest z cabernet franc. Nasz okładkowy prorok, Fernando Espina z Viña Chocalán, najwyraźniej znalazł sposób (i siedlisko), by tę odmianę oswoić. Na szczęście niemal równie dobrze radzi sobie z sauvignon blanc (cudownie agrestowe z intrygującą słonawą nutką), syrahem, merlotem i carménère. Do października jeszcze sporo czasu, ale już dziś, po cichu i w klubowym gronie, ujawniamy, że tytuł „Człowieka Roku 2019” powędruje tym razem do najsłynniejszego winiarskiego małżeństwa Nowej Zelandii, Judy i Neala Ibbotsonów. Szykuje się już nie tylko uroczysta gala, ale i bal wydany na cześć laureatów – już dziś zapraszamy (więcej w numerze)! Spokojnego wakacyjnego odpoczynku od spraw tego świata życząc Michał Bardel

„Czas Wina” to pierwszy miesięcznik winiarski w Polsce. W magazynie wiele miejsca poświęcamy nie tylko winu, ale również kuchni oraz podróżom, Doradzamy jak dbać o wino, jak je wybierać i podawać. W każdym numerze : * słynne odmiany, wina i producenci * emocjonujące relacje z wypraw do najdalszych zakątków świata * dobór win do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu, * praktyczny przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach miast Polski i świata * pomysły na wakacyjne wyjazdy z winem w tle Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine, laureta Literackiej nagrody Nike Marek Bieńczyk i znany dziennikarz Łukasz Modelski. Redaktorem naczelnym jest Michał Bardel, autor takich bestsellerów jak „Zbrodnie i wina”, „Korek czy zakrętka?” oraz „Wiedza o winie” uznawanych za najlepsze polskie książki o winie. Magazyn ukazuje się nieprzerwanie od 2001 roku.

czytaj więcej zwiń opis