Co rusz oglądam zdziwione miny studentów i pasjonatów wiedzy o winie, gdy zdarzy im się usłyszeć, jak młodziutka jest tradycja winna Nowej Zelandii. Trudno im uwierzyć, że kiedy nosili przysłowiową w zębach koszulę, pionierzy winiarstwa wysokojakościowego dopiero stawiali na wyspach pierwsze nieśmiałe kroki. Tymczasem pierwsze wino nowozelandzkie, na które świat zwrócił łaskawie uwagę, powstało zaledwie 33 lata temu. Zanim jednak usłyszeliśmy o sauvignon blanc z Cloudy Bay, Neal Ibbotson, mało wówczas znany inżynier rolny, miał już swoje winnice w regionie, który znał był jak mało kto, dokonując tam iście benedyktyńskich badań nad glebą. I jak mało kto wierzył w potencjał tego miejsca. Dziś Neal Ibbotson oraz jego żona Judy, którzy wkrótce odbiorą z naszych rąk nagrody „Człowieka Roku 2019”, to powszechnie szanowani nestorzy nowozelandzkiej sztuki winnej, bardzo rozpoznawalni w Polsce, do której wysyłają niezmiennie świetne wina od wielu lat. A że są one tak dobrze znane naszym Czytelnikom, postanowiliśmy zrobić niespodziankę: trzy zestawy win z Nowej Zelandii, wśród których tylko jedno sauvignon blanc i ani jednego pinota. Za to… grüner veltliner, riesling, syrah, gewürztraminer i kilka innych równie „egzotycznych” dla wyspy odmian. Egzotycznych wcale nie dlatego, by miały się tam nie udawać. Egzotycznych z tego prostego powodu, że szaleństwo na punkcie nowozelandzkich sauvigon i pinot noir na kilka dekad odsunęło na bok inne, nierzadko o wiele starsze i bardziej zasłużone odmiany.
W imieniu całej redakcji zapraszam Państwa serdecznie na uroczystą Galę (tym razem połączoną z balem) z udziałem naszych Laureatów, która odbędzie się we Dworze Sieraków już 5 października, choć może się zdarzyć, że kiedy do rąk Państwa trafi ten numer, wszystkie miejsca będą już wykupione.
Najserdeczniej się kreśląc
Michał Bardel
„Czas Wina” to pierwszy miesięcznik winiarski w Polsce. W magazynie wiele miejsca poświęcamy nie tylko winu, ale również kuchni oraz podróżom, Doradzamy jak dbać o wino, jak je wybierać i podawać. W każdym numerze :
* słynne odmiany, wina i producenci
* emocjonujące relacje z wypraw do najdalszych zakątków świata
* dobór win do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
* praktyczny przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach miast Polski i świata
* pomysły na wakacyjne wyjazdy z winem w tle
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine, laureta Literackiej nagrody Nike Marek Bieńczyk i znany dziennikarz Łukasz Modelski. Redaktorem naczelnym jest Michał Bardel, autor takich bestsellerów jak „Zbrodnie i wina”, „Korek czy zakrętka?” oraz „Wiedza o winie” uznawanych za najlepsze polskie książki o winie. Magazyn ukazuje się nieprzerwanie od 2001 roku.
czytaj więcej
zwiń opis