W uczonych sporach o wyższość Bordeaux nad Burgundią, lub odwrotnie, trzymam nieodmiennie z tą drugą; niczym członkowie mało znanego na szczęście kalifornijskiego klubu Burg Whores za butelkę naprawdę dobrego burgunda pozwoliłbym sobie to i owo, w granicach rozsądku, odrąbać. Jako dziennikarz winiarski mogę sobie na taką fanaberię pozwolić, pijam bowiem i porównuję wina z obydwu regionów w ramach zajęć zawodowych, co mnie zwykle nic nie kosztuje. Gdybym jednakże – niech Pan Bóg broni! – musiał za dobre francuskie wina płacić z własnego portfela, obawiam się, że moja miłość do pinotów z Côte d’Or natychmiast nabrałaby o wiele bardziej platonicznego charakteru. Mimo cenowych akrobacji, spekulacji i okresowych kontestacji, o których pisze w tym numerze Marek Bieńczyk, wina z Bordeaux, szczególnie z niższych apelacji, pozostają w o niebo lepszej relacji jakości do ceny niż czerwone burgundy. I może dlatego wciąż pozostają w Polsce popularne. Dobierając wina do proponowanych Państwu zestawów wraz z enologami jednego z najbardziej zasłużonych dla Bordeaux negocjantów, firmy Schröder & Schÿler, staraliśmy zatrzymać na rocznikach 2015 i 2016 – fantastycznych wprost dla regionu i tylko z rzadka sięgnęliśmy po 2017 czy 2018, kiedy jakość wina nie pozostawiała miejsca na dyskusję. Od prostego bordeaux po Château Kirwan, trzecie cru z Margaux – wszystko na wyciągnięcie ręki. Smacznego!
Michał Bardel
„Czas Wina” to pierwszy miesięcznik winiarski w Polsce. W magazynie wiele miejsca poświęcamy nie tylko winu, ale również kuchni oraz podróżom, Doradzamy jak dbać o wino, jak je wybierać i podawać. W każdym numerze :
* słynne odmiany, wina i producenci
* emocjonujące relacje z wypraw do najdalszych zakątków świata
* dobór win do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
* praktyczny przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach miast Polski i świata
* pomysły na wakacyjne wyjazdy z winem w tle
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine, laureta Literackiej nagrody Nike Marek Bieńczyk i znany dziennikarz Łukasz Modelski. Redaktorem naczelnym jest Michał Bardel, autor takich bestsellerów jak „Zbrodnie i wina”, „Korek czy zakrętka?” oraz „Wiedza o winie” uznawanych za najlepsze polskie książki o winie. Magazyn ukazuje się nieprzerwanie od 2001 roku.
czytaj więcej
zwiń opis