e-Kiosk.pl - Czas Wina 9/2019

czytaj

Czas Wina

9/2019 (21.10.2019)

Liczba stron: 60

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
10.00 zł

Opis

Ból głowy to stara jak świat wymówka stosowana celem wymigania się od cielesnych igraszek. Kto by przypuścił, że w XXI wieku coraz częściej służyć będzie uchylaniu się przed… kolejnym kieliszkiem wina? I nie chodzi bynajmniej o równie stary jak świat ból głowy dnia następnego. Chodzi o ból, który zjawia się niemal natychmiast, psując całą przyjemność smakowania najwybitniejszych nawet win. Szczególnie tych czerwonych i musujących. Do niedawna dość enigmatycznie mówiono o nim „red wine headache” (RWH) – dziś wydaje się przesądzone, że odpowiada zań dotykająca już kilku procent społeczeństwa upośledzona tolerancja histaminy (HIT). Niżej podpisany ma pecha wpisywać się w te kilka procent, co zważywszy na charakter jego zatrudnienia życia nie ułatwia… I stąd w niniejszym zeszycie HITowi poświęcamy szczególną uwagę, piórem Joanny Boetzel wyjaśniając, ki czort.
Po wina zaś w listopadzie wyruszyliśmy aż do Kalifornii, konkretnie do hrabstwa Monterey, znanego być może Państwu z serialu Wielkie kłamstewka (niżej podpisanemu nie znanego, wieczorne bóle głowy nie sprzyjają śledzeniu seriali). Jest zatem okazja spróbować pięknie owocowych cabernetów, merlotów i chardonnay, choć kto wie, czy rodzinie Scheidów najlepiej nie wychodzą pinot noir?
Pośród zaś innych ciekawych tekstów numeru polecam tym razem szczególnie iście detektywistyczne peregrynacje Irka Wisa po wschodniej Krecie w poszukiwaniu pewnego niemal już zapomnianego wina z zachodniej Krety. Jakie to wino? Poczytajcie sami!
Z serdecznością
Michał Bardel

„Czas Wina” to pierwszy miesięcznik winiarski w Polsce. W magazynie wiele miejsca poświęcamy nie tylko winu, ale również kuchni oraz podróżom, Doradzamy jak dbać o wino, jak je wybierać i podawać. W każdym numerze : * słynne odmiany, wina i producenci * emocjonujące relacje z wypraw do najdalszych zakątków świata * dobór win do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu, * praktyczny przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach miast Polski i świata * pomysły na wakacyjne wyjazdy z winem w tle Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine, laureta Literackiej nagrody Nike Marek Bieńczyk i znany dziennikarz Łukasz Modelski. Redaktorem naczelnym jest Michał Bardel, autor takich bestsellerów jak „Zbrodnie i wina”, „Korek czy zakrętka?” oraz „Wiedza o winie” uznawanych za najlepsze polskie książki o winie. Magazyn ukazuje się nieprzerwanie od 2001 roku.

czytaj więcej zwiń opis