e-Kiosk.pl - Czas Wina 10/2019

czytaj

Czas Wina

10/2019 (20.11.2019)

Liczba stron: 60

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
10.00 zł

Opis

Mam z porto kłopot, a nawet pewien osobisty zatarg. Nie wtedy, kiedy okoliczności zmuszają mnie do wypicia kieliszka lub dwóch, broń Boże!, wtedy kłopoty znikają jak ręką odjął. Zatarg mój z portweinem pojawia się wówczas, gdy próbuję tłumaczyć zawiłości historyczno-technologiczne tego produktu i co rusz natrafiam na wyjątki, odstępstwa, przestępstwa czy zwykłe pomyłki, które jako dziennikarza mogą mnie nawet od czasu do czasu bawić, ale już jako wykładowcę czy autora starającego się jasno i zwięźle rzecz słuchaczom przedstawić, doprowadzają nierzadko na skraj furii. Doprowadzony do ostateczności sięgam po telefon, dzwonię do Roberta Bowera z domu Fonseca (z domu porto – rzecz jasna) i po krótkiej rozmowie z wybitnym specjalistą jestem jeszcze głupszy, niż byłem. Nigdzie naród angielski tak nie namieszał, jak w dolinie Douro, i miesza dalej.
Wspominam o tym z tej to racji, że w numerze grudniowym znajdziecie Państwo pisaną ręką Justyny Korn-Suchockiej opowieść o rocznikowych porto. Jasną i klarowną, ale cośmy się przy niej redakcyjnie nakłócili, to nasze.
Grudzień tymczasem stoi u nas pod znakiem słonecznej Toskanii. Tej znanej wszystkim (Chianti), tej znanej tym, co się znają (Montalcino) i tej, co dopiero wykluwa się na naszych oczach (Maremma). Obok dziennikarzy winiarskich o jej smakach, brakach i zupełnie niezwykłych miejscach opowiada także znana polska aktorska Karolina Gorczyca. Mam wielką i szczerą nadzieję, że nasze toskańskie propozycje sprawdzą się nie tylko na Państwa świątecznych stołach.
W imieniu całej redakcji magazynu „Czas Wina” składam Państwu najserdeczniejsze życzenia dobrych i spokojnych Świąt, a także jeszcze lepszego Nowego Roku.
Michał Bardel

„Czas Wina” to pierwszy miesięcznik winiarski w Polsce. W magazynie wiele miejsca poświęcamy nie tylko winu, ale również kuchni oraz podróżom, Doradzamy jak dbać o wino, jak je wybierać i podawać. W każdym numerze : * słynne odmiany, wina i producenci * emocjonujące relacje z wypraw do najdalszych zakątków świata * dobór win do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu, * praktyczny przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach miast Polski i świata * pomysły na wakacyjne wyjazdy z winem w tle Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine, laureta Literackiej nagrody Nike Marek Bieńczyk i znany dziennikarz Łukasz Modelski. Redaktorem naczelnym jest Michał Bardel, autor takich bestsellerów jak „Zbrodnie i wina”, „Korek czy zakrętka?” oraz „Wiedza o winie” uznawanych za najlepsze polskie książki o winie. Magazyn ukazuje się nieprzerwanie od 2001 roku.

czytaj więcej zwiń opis